Јованка Орлеанка XX века – представљање „Књиге о Дијани Будисављевић“ Бошка Ломовића

Текст преузет с горњемилановачког портала „Gminfo.rs”

 

JOVANKA ORLEANKA XX VEKA

30. jun 2016.


 

foto: Muzej rudničko-takovskog kraja

 

U Muzeju rudničko-takovskog kraja predstavljena „Knjiga o Dijani Budisavljević“ Boška Lomovića

 

U četvrtak, 30. juna, predstavljena je „Knjiga o Dijani Budisavljević“ čiji je autor milanovački novinar i pisac Boško Lomović. U galeriji Muzeja rudničko-takovskog kraja, ispunjenoj do poslednjeg mesta, o knjizi su govorili istoričar Aleksandar Marušić, direktor Muzeja, Stevo Ćosović, urednik izdavačke kuće „Svet knjige“ iz Beograda, i sam autor.

 

 

 

Marušić je podsetio na istorijski kontekst u kojem se odvijala Akcija Dijane Budisavljević (vreme NDH), akcija u kojoj je spaseno oko 12.500 srpske dece od kolevke do 14 godina iz ustaških logora. Istakao je da je to herojsko delo Dijane Obekser, Austrijanke iz Insbruka, udate za srpskog hirurga Julija Budisavljevića. To je, inače, bio „najveći humanitarni podvig u Drugom svetskom ratu“ (prema istoričaru Milanu Koljaninu). Uprkos tome, o Dijaninom podvigu ćutalo se gotovo 70 godina, a Lomovićeva knjiga je prva koja je osvetlila delo i lik ove humanitarke, rekao je Marušić.

 

Citirajući rečenice iz „Dnevnika“ Dijane Budisavljević, koji je uredno vodila tokom čitavog rata, Stevo Ćosović je istakao:

 

– Podaci iz „Dnevnika“ su samo jedno od nepreglednog broja svedočenja o biblijskom stradanju čitave jedne srpske pokrajine, o zverskom uništenju naroda i kolektivnom pomoru njegove dece. Ovom Lomovićevom knjigom se, bar donekle, iskazuje dužno poštovanje i uspostavlja istorijska pravda prema Dijani Budisavljević. Eto, i na njenom primeru potvrdilo se da istorija pred živim ljudima ćuti, a tek kad završe svoj život, pred potomstvom meri njihova dela.

 

Milanovački novinar i pisac, autor „Knjige o Dijani Budisavljević“, Boško Lomović

 

Autor knjige je priznao da, kad mu je izdavač ponudio da napiše ovu knjigu, o Dijani je znao posve malo – sve bi stalo u pet rečenica. Ipak, prihvatio se krupnog zalogaja i nastala je knjiga od 170 stranica većeg formata, sa mnoštvo podataka datih u tekstu, fotografijama i faksimilima dokumenata. Lomović je posebno govorio o pomagačima u Akciji Dijane Budisavljević kojih je bilo više od stotinu.

 

– U knjizi sam uspeo da identifikujem 95 pomagača, imenom i prezimenom. Bilo je među njima, svakako, Srba, ali i Hrvata, Jevreja, Slovenaca, nemačkih oficira, katoličkih župnika, pomagala je i supruga švedskog konzula u Zagrebu. Posebno mesto u zalaganju za izbavljenje i smeštaj utamničene dece imali su: Kamilo Dresler, visoki dužnosnik u Ministarstvu socijalne skrbi NDH, medicinska sestra Dragica Habazin, zvana Majka, društvo zagrebačkih žena književnica, od kojih su prednjačile Jana Koh i Vera Luketić i mnogi drugi. Tokom rata je jedanaestoro Dijaninih pomagača ubijeno od ustaške ruke, a posle rata, gotovo svi Dijanini pomagači su skrajnuti, odvojeni od dalje aktivnosti i zaboravljeni. Istu sudbinu je doživela i Dijana, istinska Orleanka XX veka, koja nije mahala čeličnim mačem, već srcem, velikim ljudskim srcem.


Lomovićeva knjiga je doživela u protekle dve godine pet izdanja: ćirilično i latinično na srpskom, na nemačkom i engleskom, a nedavno i na esperanto jeziku, u izdanju Društva esperantista iz Beograda.

 

V. Popović