Изложба „Дијанина деца“, Дом Војске Србије, Београд, 15. мај – 14. јуни 2018.

Изложба „Дијанина деца“, која је посвећена највећој акцији спасавања деце у Другом светском рату, биће одржана у Великој галерији Дома Војске од 15. маја до 14. јуна 2018. године.

 

Више информација о „Књизи о Дијани Будисављевић“ –

 

на српском (ћирилично и латинично издање): http://www.svetknjige.net/book.php?var=500

 

на енглеском: http://www.svetknjige.net/book.php?var=530

 

на немачком: http://www.svetknjige.net/book.php?var=531

 

*
Дело Дијане Будисављевић представља један од највећих хуманитарних подвига у Другом светском рату. По рођењу Аустријанка, Дијана (Obexer) Будисављевић избавила је из усташких логора у Независној Држави Хрватској око 15.000 деце. Умрло је око 3.000 деце током спасавања или одмах по напуштању логора, исцрпљено тортуром, глађу и болешћу, а више од 12.000 избављене српске деце преживело је рат.

 

На изложби ће бити презентоване документарне фотографије, транспортнe листе и делови картотеке које је Дијана водила о сваком спасеном детету. Документи потичу из београдских, бањалучких и загребачких архива. Изложба доноси и приче о појединачним судбинама деце која су остала у животу захваљујући акцији Дијане Будисављевић и њених сарадника. Колико деце је враћено породицама? Ко је накнадно открио свој идентитет? Колико њих је живело не знајући да су козарачка односно јасеновачка деца?

 

Изложба је део пројекта „Дијaнина деца“ који садржи и документарни филм који ће ускоро бити емитован на Првом програму РТС-а.

 

Аутори изложбе су Слађана Зарић и Иван Мангов. Изложба је реализована у продукцији Министарства одбране РС и Радио-телевизије Србије.

 

*
Линорез „Дијaнина листа“, рад академске уметнице Ане Ћосовић