Морине у Херцеговини, повијест о планини

Додати у корпу

Цена: 1200 дин.

Аутор: Милош Окука и Никола Лакета

Едиција: Баштина

ISBN: 978-86-7396-591-8

Димензије: 16,5x23 cm, 390 стр.

Повез: броширано, илустр.

Година: 2017.

Цена: 1200

Планина Морине на североистоку Херцеговине била је, све донедавно, вековно летње станиште херцеговачких сточара, али и омиљена приповедачка тема која је ушла у фолклорну традицију путем бројних усмених предања, легенди, прича, епских и лирских песама.

 

Књига Милоша Окуке и Николе Лакете представља својеврстан летопис ове митске планине. У првом ауторском делу књиге – обимној историјско-етнографској студији, аутори су представили обиље података који читаоцима пружају детаљну и свеобухватну слику о Моринама и о људима који живе у селима на падинама планине. Пажњу посебно плене етнографски описи обичаја и народног живота, као и пажљиво предочен пресек догађаја из историје која је на овом подручју била неумољива и имала „више лица“ – како би рекао Андрић.

 

У другом делу  књиге аутори су складно организовали одабране прилоге из обимне литературе о Моринама и Херцеговини –  књижевне прилоге, приче, песме, записе, легенде, фрагменте из историјских текстова – којима су упечатљиво илустровали и поткрепили сазнања о животу народа у овом делу Херцеговине.

 

Преузмите садржај

 

Најава промоције, 10. март 2017.