Од Борака до Вишеграда – Илија Сарић, соколаш и равногорац

Додати у корпу

Цена: 1500 дин.

Аутор: Сретен Јаковљевић

ISBN: 978-86-88765-01-5(ЛП)

Димензије: 17,5x24,5 cm, 300 pages

Повез: тврди повез, илустр.

Година: 2014.

Цена: 1500

„Казивања учесника братоубилачког рата Илије Сарића, кроз перо аутора Јаковљевића, никога неће оставити равнодушним. Честита старина јасно, без пристрасности, прича о времену које полако одлази у заборав.

 

Деведесетогодишњи старац се враћа у давна времена, пре више од двеста година, када су му преци из Црне Горе доселили на Борке. Своју причу завршава у Вишеграду као прогнаник у последњим смутним временима. Јасан говор, прави херцеговачки, питка прича о свом роду, завичају и народу. Прича која тече као планински поток. Исповест од које навиру сузе на очи. Казивање о усташком злочину, невином страдању, херојском отпору и примерима чојства и јунаштва, левим скретањима и времену када је брат убијао брата. Разговетно прича Илија о комунистичким казаматима: Ћеловини, Зеници, Фочи... Како је живео после као обележен.

 

Хвала аутору господину Сретену Јаковљевићу што је ову причу сачувао од заборава. Хвала на труду и залагању које је утрошио свих ових година неуморно сакупљајући податке. Хвала му и име свих оних убијених, уцвељених, оних чије муке само небо зна. Хвала у име нас потомака чије су претке убијали, мучили, а ми то годинама нисмо смели рећи. Хвала у име будућих потомака...“ (из рецензије Рајка Сарића)