Западне стране у средњовјековној босанској држави

Додати у корпу

Цена: 1200 дин.

Аутор: Тања Рибар

Едиција: Наука

ISBN: 978-86-7396-250-4

Димензије: 14,5х20,5 cm, 285 стр.

Повез: броширано, илустр.

Година: 2010.

Цена: 1200

Књига мр Тање Рибар Западне стране у средњовјековној босанској држави представља пионирски подухват да се напише прва историографска синтеза „земље“ Западне стране. Ауторка је обрадила историјске догађаје у средњовековном добу у Западним странама – географском простору под којим се подразумевају четири жупе, односно четири крашка поља – Ливно, Дувно, Гламоч и Купрес, која су лежала у југозападном делу средњовековне босанске државе.

 

Ауторка је приступила истраживању свих аспеката живота људи на овако омеђеном простору. Поред политичке историје, која покрива догађаје из периода од X до краја XV века, обухваћена је и историја појединих великашких породица које су имале поседе у поменутим жупама. Систематски су приказани чланови породица Галешића, Семковића и Клешића, посматраних у контексту ширих политичких збивања, како у Босни, тако и у Угарском краљевству.

 

Велика пажња је посвећена анализи територијалне и управне организације на подручју „земље“ Западне стране, и покушајима босанских и угарских владара и великаша да овладају тим простором. Дат је преглед историје насеља у жупама Ливну, Дувну, Гламочу и Купресу, што никада до сада није монографски приказано. Црквене и привредне прилике су такође добиле своје заслужено место у овој књизи.

 

Прочитајте одломак из књиге