Милоје Пршић


Милоје Пршић рођен је 1944. у Александровцу Жупском. Завршио Војну академију КоВ – смер ПВО (1969) и Командно-штабну академију (1979). Студије историје завршио 1977. на Филозофском факултету у Београду, где је докторирао. Радио је на командним и наставничким дужностима у Задру (Војна академија ПВО, од 1969 до 1973), у Београду (Војна академија КоВ, од 1973. до 1976), а затим у Војноисторијском институту (истраживач, научни сарадник и виши научни сарадник). Био начелник Архива Оружаних снага СФРЈ (у саставу Војноисторијског института), начелник Катедре за Војну историју и директор Војноисторијског института. Биран је у сва научна и наставничка звања, од доцента до редовног професора.

 

Посебно се бави изучавањем: историје и теорије ратова; политичке и војне историје XIX и XX века; историје дипломатије; историје ослободилачких ратова српског народа у XIX и XX веку, као и изучавањем злочина и геноцида над српским народом у Првом и Другом светском рату. Из наведених области публиковао је низ радова, историјских студија, расправа, огледа и чланака.

 

Објавио, између осталог:

Извештаји о великом злочину – документи о аустроугарским злочинима уочи и после Церске битке, књ. 1 и 2 (коаутор Слађана Бојковић), Београд 2014.

Страдање српског народа у Србији 1914–1918 – документа (коаутор С. Бојковић), Београд 2000.

Ратник, часопис за војне науке, књижевност и новости – тематске библиографија, Београд 2000.

Приредио више едиција о Арчибалду Рајсу: О злочинима Аустроугара – Бугара – Немаца у Србији 1914–1918, изабрани радови Р. Арчибалда Рајса (са С. Бојковић), Београд 1997; Арчибалд Рајс: Злочини над Србима у Великом рату (Београд, 2014), и др.

 

Др Милоје Пршић је био главни и одговорни уредник часописа Војноисторијски гласник; генерални секретар међународне комисије за упоредну војну историју; уредник међународног часописа Revue internationale d’histoire militaire и уредник међународних библиографија о ратовима.


Књиге: