Мирјана Мариншек Николић


Мирјана Мариншек Николић је књижевница и визуелна уметница. Дипломирала је на Београдском универзитету и студирала је књижевност и уметност на Универзитету у Охају, САД. Докторирала је на математици и информатици на Београдском универзитету. Пише за најпознатије домаће и стране часописе из књижевности и уметности. Њен књижевни опус обухвата есеје, приче, путописе и романе.

 

Књиге прозе: „Путогледи“ – књига огледа, путописа и прича (издавач „Methaphysica”, Београд, 2004), „Три Фриде“ – роман (издавач „Свет књиге”, Београд, 2006), „Танго за Евиту“ – роман (издавач „Свет књиге”, Београд, 2007), „Панонски триптих – Огледи о Добровићу, Крлежи, Вазарелију“ – есеји (издавач „Чигоја”, Београд, 2009), „Снохвати о летењу” – есеји и приче (издавач „Прометеј”, Нови Сад, едиција „Драшко и пријатељи”, 2011), „Тај мали биоскоп у нашим главама“ – билдунгс роман (издавач „Прометеј”, Нови Сад, 2012), „Mokambo“ (роман). Некa од њених прозних дела објављена су и у домаћим и страним антологијама прича.

 

Књиге су јој преведене на немачки „Dieses kleine kino in unseren köpfen“, мађарски и француски језик „Image parlant“ (антологија есеја, у едицији издавача „La traductiere“, Париз, 2013) и „Les visages d`une imagination solitaire“ – (антологија есеја, едиција издавача „Incertain Regard“, Париз, 2013).


Уметнички рад заснива на цртежима, експерименталном филму и мултимедијалним пројектима. Ауторка је више ликовних дела: цртежа, експерименталних и видео радова, као и мултимедијалних књижевноликовних пројеката. Излагала је на многим групним и самосталним изложбама и на арт фестивалима, у земљи и иностранству. Члан је УЛУС-а и УКС-а. Живи и ради у Београду.


Књиге: